terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Tai Chi Tao en Hand Qi Gong goed voor Parkinson

Met de ongedwongen aarden-tai chi tao word je stabieler

 

Met hand Qi Gong houden trillingen op

Zie onderaan enkele oefeningen

Parkinson is er sprake van een gebrek aan het hormoon dopamine. Parkinson is niet besmettelijk, is niet erfelijk, en de geest blijft goed werken.
Bij de ziekte van Parkinson ziet men zowel trilling als verstarring. Tai Chi Tao heeft een goede invloed op Parkinson. Bij de reguliere behandeling van Parkinson wordt echter niet gedacht in termen van energie. Onze spieren werken autonoom zowel door een boodschap vanuit de hersenen of rechtstreeks uit het ruggemerg. Een ingeboren signaal zorgt ervoor dat de spieren een basisspanning hebben. Spieractie kost veel energie. Deze energie ontstaat door verbranding van suiker en hiervoor is veel zuurstof nodig. Bij de reguliere behandeling van Parkinson wordt echter niet gedacht in termen van energie terwijl dit voor de energiestroom en spieractie en de hormonale huishouding van groot belang is

Behandeling
De Tai chi tao en de daarbij behorende vijf elementen-oefeningen, de Duizenden Handen qi gong inclusief de hand-qi gong (mudra's) alsmede aura-qi gong, werken ontspannend en versterkend en zorgen voor een directe goede doorstroming van bloed en energie. Het werkt ook goed op het hormoonstelsel. Ook het stimuleren van de buik (de zetel van energie en goed voor de hormoonhuishouding) dien je toe te passen.
Er ontstaat op een ontspannende wijze een rustige diepe ademhaling en daardoor zorg je ook voor meer zuurstof. Dat heeft een goede uitwerking op de spieren en de hersenen.
Belangrijk is om aandacht te besteden aan oefeningen waarbij je meer gaat aarden. Dit soort oefeningen zorgen voor beheersing. Ook voor de hersenen. De hersenen moeten niet te druk gaan werken.

De De Duizenden Handen qi gong-posities zijn van groot belang. Elke hand-positie zorgt voor een bepaalde energie en neemt de ongecontroleerbare bewegingen tijdens de uitvoering weg.

Voorts is tai chi tao belangrijk omdat alle ledematen worden geoefend in een vloeiend geheel. Alles krijgt een beurt: voeten, enkels, knieŽn, bekken, wervelkolom (daar loopt het centrale zenuwstelsel door), polsen, ellebogen, vingers, schouders, nek, energiebanen en alle organen.
Bij overmatige tremoren (trillingen) is ook qi gong voor de schildklier van belang.
Verder is van belang aandacht te schenken aan de wervelkolom en nieren. Nieren zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van merg, tegen onzekerheid en het verbeteren van de wilsenergie. De verbetering van de wilsenergie geeft beheersing en een betere controle.
Goede volwaardige voeding is ook belangrijk.. Daarnaast zijn er supplementen nodig. ParkinsonpatiŽnten krijgen verbetering door Gerovital, het complex PABA (para-aminobenzoŽzuur) of door een B-complex met een extra B6 en de combinatie van magnesium-zink en kalk.


In de reguliere gezondheidszorg worden medicijnen toegediend: zoals Levodopa, Anticholinergica, Amantadine. Via de patiŽntenvereniging wordt ook met oefeningen gewerkt. Die oefeningen zijn in de regel afgeleid van gymnastiek en bepaalde zit-oefeningen. De Tai Chi Tao-oefeningen zijn anders en gaan uit van energie en organen.
Voor Parkinson-patiŽnten zijn naast de genoemde tai chi tao-technieken ook het werken met de hand qi gong van groot belang. De hand-posities nemen de onrustige en niet te onderdrukken bewegingen met de handen of armen weg.

Nordic Walking?

Ook wordt geprobeerd Nordic Walking op ParkinsonpatiŽnten toe te passen. Er wordt dan
gesproken over beginnende Parkinson. In Tai Chi Tao heb je meditatief lopen waarbij de bewegingen kruislings worden uitgevoerd. Elke beweging gaat synchroon met in- en uitademen.
Het lopen en de bewegingen bestaan uit diverse uitvoeringen, waardoor naast kalmte ook stimulatie en coŲrdinatie van beide hersenhelften wordt verbeterd. Het kan ook zittend worden uitgevoerd.
In Tai Chi Tao Parkinson Qi Gong kan gewerkt worden met allerlei ParkinsonpatiŽnten, jong, oud, slecht ter been, goed ter been, geen conditie, geringe conditie, en behalve trillingen ook met Parkinson met verstijving. Het Qi Gong lopen wordt gecombineerd met de Hand Qi Gong. Ook wordt gebruik gemaakt van energetische aanraking waardoor het shaken ook tot bedaren komt.
Ik wil ge?nteresseerden graag wegwijs maken in mijn methode.

Hand Qi Gong

Energetisch
Gewoonlijk bestaan oefeningen voor ParkinsonpatiŽnten uit technieken uit (heil)gymnastiek, spieren laten werken en westerse ademoefeningen. Er wordt niet aan energetische oefeningen uit Tai Chi Tao gedacht. Dat is jammer.
De algemene klachten bij Parkinson zijn onder meer: beven, spierstijfheid en spierspanning (geeft vaak pijn in spieren en gewrichten), stijve aangezichtsspieren, bewegingstraagheid, automatische bewegingen, vermoeidheid, en bijkomende klachten als geen normale stoelgang, slaapproblemen, blaas- en plasproblemen, droge mond, dubbelzien, het koud hebben, huidproblemen of verkleuringen.
Aan de hand van die klachten kunnen specifieke tai chi tao-oefeningen worden toegepast. Zoals gezegd werken die energetisch. Er zijn technieken om het energetisch veld om je heen te verbeteren, te aarden, om plas- en slaapproblemen te verbeteren, de spieren via vijf-elementen-oefeningen en spierpunten van de wijs- en middelvinger en muis beter te laten functioneren, de ademhaling- en het zuurstoftransport te verbeteren, enzovoort. Tai Chi Tao is zeer aanpasbaar en heilzaam, zeker bij Parkinson.

Verlaging dopamine verstard

Dopamine is goed voor beweging en de activiteit van de hersenen. Als je veel rookt raak je verslaafd aan de nicotine, als je niet van de alcohol af kan blijven dan werkt dat ook verslavend. Als je druk bent, rationeel, prestatiegericht dan is dat een troebele en kille energie. Je hebt dan ook veel stresshormonen aan het werk gezet. Je raakt er aan verslaafd en hierbij speelt dopamine ook een rol. Je wilt graag de uitdaging en ookal word je er moe van, het geeft je een gevoel van voldoening. Maar dat gevoel is schijn. Op een gegeven moment kun je niet meer zonder. Zo gaat het ook met drugs- en alcoholverslaving. Is dit mechanisme eenmaal aan de gang dan wordt de dopamine lager en de stresshormonen hoger en dat samen veroorzaakt de verslaving.
Je ziet dat ook bij de meeste Parkinson-mensen, veelal hebben ze de lat te hoog gelegd. Soms geven ze dat toe. Net als bij andere verslavingen werkt het bewustzijnvernauwend. Je richt je niet meer op andere zaken maar bent op een gegeven moment alleen maar bezig om je te richten om je verslavingsbehoefte te bevredigen. Je wordt eenzijdig. Je valt steeds terug op je verslaving.

Een voorbeeld van zomaar een ParkinsonpatiŽnt: zaak runnen, hardlopen, flink fietsen en daarbij kilometers maken. Nog een voorbeeld: technisch beroep, specialisme en er alles voor geven. Ook hier gaat eerst de dopamine omhoog, maar zakt later snel. Toch maar doorgaan. Kortom verslaving en terugvallen op de kick.
Een ander effect is, dat de daling van dopamine je gevoellozer maakt voor de rest, zoals politici en rationele leiders steeds meer tentoon spreiden.
Het leidt er toe dat ze elk gevoel voor het humane en sociale verliezen, ze praten ook alsof je een grammofoonplaat afdraait of heel monotoon met weinig gezichtsuitdrukking. Observeer het maar eens.

Wil je veranderen dan is dat moeilijk. Je doet wel mee aan ontspanningsoefeningen, maar je wilt iets actiever erbij doen, zoals toerfietsen of paardrijden e.d. Je hoort dan 'het was wel lekker, maar na afloop was ik wel moe?. Voor een ParkinsonpatiŽnt is het belangrijker harmonie en ontspanning te beoefenen om de hormoonhuishouding beter te laten verlopen.
Door de hand qi gong houden de trillingen op.
Onder, enkele voorbeelden van hand qi gong (mudra's)
 

  

1. Leg de rechterhand in de linkerhand, omklem zo de handen. Geeft kracht. Blijf 5 minuten zitten en adem rustig in en uit.
2. Buig de ring- en middelvinger van elke hand en leg het topje van de duim op de topjes van de 2 gebogen vingers. Goed voor de lever en zuivert. Vijf minuten. Adem rustig in en uit.
3. Kruis de polsen op hoogte van je hart met de handpalmen naar je borst gericht. De duimen haak je in elkaar. Spreid de vingers. Geeft kracht en zorgt voor een goede doorbloeding. Vijf minuten.
Adem rustig in en uit.

          

4. Doe handpalmen tegen elkaar en strek de wijsvingers. De rest van de vingers strengel je in elkaar. Geeft rust en wijsheid en is goed voor de longen, dikke darm. Vijf minuten.
5. Leg de handen op elkaar in je schoot, bij mannen de linkerhand bovenop de rechterhand, doe de topjes van de duimen tegen elkaar. Je handen vormen een schaal. Ontvang energie. De houding geeft rust en wijsheid. Vijf minuten.
6. Strengel je vingers in elkaar, maar houd je middelvingers gestrekt. Is goed voor de ingewanden, de kringloopmeridiaan en het hartzakje.

Verder zijn er enkele energetische tai chi tao-massage technieken. De persoon zit op een stoel en jij zit er achter. leg beide handpalmen op de schouderbladen. De handpalmen bedekken totaal de schouderbladen. Laat ze er 30 seconden stil op liggen. Dan schud je met je ene hand ťťn schouderblad, zo'n 15 tellen. Daarna het andere schouderblad. Het schudden doe je in opwaartse richting. De handpalm kleeft aan het schouderblad vast, dus niet wrijven. Laat daarna blijven beidde handpalmen er weer 30 seconden op liggen. Doe nog zo'n ronde. Laat dan je handpalmen een paar minuten stil op de schouderbladen liggen. De trillingen komen op deze manier tot rust.

Vervolgens sta je achter de persoon. Met je linkerhandpalm bedek de rechterschouder en met rechterhandpalm de linkerschouder. Je polsen zijn dus gekruist. Je doet verder niets. Je houd de positie zo enkele minuten vast. Ook dit kalmeert en de ongecontroleerde beweging houden op.

Als degene met Parkinson de handen in elkaar doet bij het praten houden de ongecontroleerde bewegingen op, het hoofd wiebelt dan ook niet meer heen en weer, waardoor de stem hoorbaarder wordt.

De tai chi tao bewegingen kunnen worden uitgevoerd met beide handen in elkaar gevouwen of met het maken van vuisten. 

Why You Want to Lead a Healthy Lifestyle   Video: Why You Want to Lead a Healthy Lifestyle De Parkinsonziekte bij Michael J. Fox
Find out why Michael J. Fox should REALLY be your inspiration, pushing you toward
making healthier lifestyle changes.

De kracht van visualisatie-meditatie en de aanmaak van afweercellen op mijn site zijn de resultaten vermeld.

Ook in andere artikelen zijn er verwijzingen dat je anders kan omgaan met geest en energie en positief denken:

0523-263966 

Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong
Leraren bestaat al 26 jaar


In 2006 bestond de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren
25 jaar. In verband met het overlijden van Alie is er toen geen ruchtbaarheid
aan gegeven. Sinds 1978 ben ik bezig met het verbreiden van Tai Chi Tao en
de vijf elementen die er onlosmakelijk mee verbonden zijn. Ik gebruikte in de
periuode 1978 tot 1984 twee termen, namelijk de Wu Shu Methode en Tai
Chi Tao. De Wu Shu Methode in verband met de zelfverdedigingslessen die
ik toen ook gaf en het feit dat Wu Shu ook een verzamelnaam is voor de vele
disciplines als kung fu, tai chi, qi gong, massages, babymassage, drukpunt-
technieken, tao yin  e.d. en bij tai chi de term Tao, de Tai Chi Tao omdat het
geen stijl is maar een veelomvattende methode.
In 1981 werd de Oostelijke Groep opgericht omdat bij mij enkele mensen tai
chi tao hadden geleerd om docent te worden.  Officieel kreeg dit later zijn beslag
met de medewerking van Martin Wessels uit Enschede en Ted Duijvestijn uit
Lelystad en natuurlijk Alie.

In die 25 jaar is de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren
uitgegroeid tot een grootnetwerk aan docenten in Nederland, met docenten
in Zwitserland, BelgiŽ en Engeland. Het spreekt de mensen aan omdat Tai
Chi Tao aanpasbaar is aan elke doelgroep. Ook de mooie vijf elementen-
vormpjes vinden de mensen fijn om te doen. Het geesteskind van mij heeft
een grote vlucht genomen en is nog steeds groeiende. De Oostelijke Groep
is een open organisatie zonder bestuur of leiding, er is geen hiŽrarchie, elk
lid is gelijkwaardig en iedere docent tai chi tao voelt zich verbonden. Alles
regelt zich vanzelf en voegt iets toe.
De Oostelijke Groep is een zelfregulerend mechanisme en alles verloopt
prima.

Jan Kraak

 

 

LOOPMEDITATIE VORMEN
Al jaren is Jan Kraak bezig met verschillende loop-meditaties. Om er enkele te noemen:
1. tai chi gong loopmeditatie; 2. de berghouding loopmeditatie in vier windrichtingen; 3.de wind- en vuur meditatieloop; 4. golvende meditatieloop; 5. kruismeditatie loop in drie sets tevens voor stimulatie beide hersenhelften; 6. Kin-Hin
 
meditatie; 7. geschaarde zigzag meditatieloop; 7. waterloop meditatie; 8. achterwaartse meditatieloop; 9. improvisatie meditatief lopen en volgen, waarbij elke keer iemand anders voorop loopt Bij al deze meditatie loop sets verloopt de ademhaling synchroon met de beweging.
Voorts nog balans meditatielopen; 1. vrije water balans loop; 2. kostbare Mingvazen balansloop; 3. balansloop op onbetrouwbaar ijs; 4. rijstpapier loop, en diverse andere meditatie- en balans looptechnieken. Verschillende van deze loopmeditatie-technieken heeft Jan in het verleden ook in de kung fu-cursussen gegeven. In het verlengde daarvan zijn ook de zittende meditatieve Duizenden Handen qi gong die Jan geeft zeer interessant.

 

Disclaimer


19 april 2006
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven