Het gevecht tegen jezelf is een verloren gevecht
Er zijn mensen die zo ver in de stress zijn doorgeschoten dat ze een burnout krijgen. Daarvan hebben nog vrij veel moeite met ontspannen en voelen.
Wat opvalt is dat mensen met burn out niet alleen hun energie kwijt zijn maar ook hun gevoel. Een energie-oefening voelen ze niet, terwijl de energie wel aanwezig is. Een voorbeeld: als ik mijn hand 10 centimeter van de wang van de burn-outer plaats dan voelt hij de warmte niet. Als dan iemand zijn hand tussen de ruimte van hand en wang houdt dan voelt die wel warmte-uitstraling. Dezelfde proef kun je ook bij een schouder doen. Resultaat hetzelfde.
Opvallend is dat alle mensen met burnout dezelfde symptomen en gedrag laten zien. In elk voorbeeld van een ander zien zij zichzelf!!!
De bouwvakker's zoon
De zoon van een bouwvakker kreeg een burnout. De vader snapte het niet. Hij (66) had
zijn hele lang, vanaf zijn 17e jaar, gewerkt. Hard gewerkt en nooit een burnout gehad.
De zoon ( 25) had een kantoorbaan en had er nog maar 6 jaar werk opzitten en zat nu al
in de problemen. De vader tegen mij: 'Ik had elke dag een hamer in handen, sjouwde
stenen, zware planken, stond in kou en wind op de steiger, had maar een paar weken vakantie
in die tijd, en vond het werk leuk. J. (naam zoon) heeft licht werk en loopt een muisarm op, daar begon het mee. En dan ineens een burnout, dat woord kende ik vroeger niet, maar het is nu schering en inslag. Hij had meer vrije tijd dan ik vroeger, hij ging 2 keer per jaar op vakantie, dat is toch een luxe?
Die paar weken die ik had was het vaak regen, maar toch, je vermaakte je wel'.
Ik zit bij de bouwvakker thuis omdat zijn vrouw mij had uitgenodigd om te kijken
of er aan het probleem van J. iets te doen is. Hij had al enkele therapieën gehad, maar
raakte daarvan in de war. 'Intake gesprek, vragen, modellen, een dagboekje bijhouden,
en iets van fitness. Het was hem te veel, hij raakte er van in de war. Dan de controles
en de angst dat hij weer aan het werk moet of wordt afgekeurd', zegt ze.
Zij heeft me benaderd omdat ze had gehoord dat ik niet werk met intake en eindeloos
vragen stellen. En dat ik consulten gewoon gratis doe.
Ik merk dat beiden met vragen zitten van hoe is het in hemelsnaam mogelijk. Waarom
gaan er in deze tijd zoveel mensen onder door. Inplaats van gezonder worden de mensen
ongezonder of kwetsbaarder. Ik noem een paar punten op. Vroeger werkten de mensen
hard en wisten wat ze hadden en dat was ok?. Ze aten eenvoudige maar volwaardige kost.
Ze gingen vroeg naar bed. Nu is er meer te koop en eten ze onvolwaardige
voeding, het werk is niet zwaar maar jachtiger, je kunt het niet echt meer overzien,
je krijgt minder beweging, gaan misschien sporten maar ze vergeten de geestelijke
kant van de mens. De geestelijke druk is groter geworden. Neem boeren, die moesten
zwaar werk verrichten en hielden er weinig van over.Door machines hebben boeren
lichter werk, houden weinig over en zitten zwaar in de schuld. De psychische druk nekt de boer. Hun toekomst is nu onzekerder. Ook bij de werknemers van nu is de drukgroot en de toekomst onzeker. Je verliest jezelf en je bent niet meer jezelf. Je bent van jezelf vervreemd door de schijnbare luxe en illusie die je door de commercie krijgt
voorgeschoteld. Je moet weer terugkoppelen naar jezelf en opnieuw beginnen in te
vullen. Bewustwording wordt een helend bewustzijn.
Een week na het gesprek neemt J. contact op, of hij langs mag komen. Ik zeg ok?,
dan gaan we eens filosoferen over het leven en neem wat ideeën mee.
Hij begint over zijn werk te praten, hoe druk het was, de deadline, kortom een heleboel druk.
Ik zeg, best spannend. van zoiets moet je een sport maken, je speelt het spel gewoon mee.
Veranderen is de oplossing
Een paar simpele oefeningen gaan zeer ongecontroleerd en schokkerig. Het lichaam lijkt wel verstijfd en koud. De aanwijzingen dringen nog niet door. Dat blijft 3 sessies zo.
Ik zal je leren hoe je elke keer slechts in een paar seconden kunt ontspannen of
ontladen en hoe je dat in je werk kan integeren zonder dat het werk er onder lijdt.
Het zijn simpele korte techniekjes.Ga ze elke dag toepassen. Als je ze nu leert kun je, als je weer werkt, ze tussendoor een paar seconden toepassen.
Zorg verder dat ja na het werk ook iets aan tai chi tao-oefeningen doet en dat je
ergens anders ook een leuke invulling aan iets geeft wat je graag doet. Dat als tegen-
hanger van je werk.
'Dat ga ik zeker doen, het lijkt zo eenvoudig en daarom doe je zulke dingen niet', zegt hij. Ook na 7 lessen, waarna de ommekeer moet komen, heeft hij nog steeds moeite met voelen. Hij wil afhaken. Iets waar ik niet van op kijk. Vrijwel iedereen met burnout reageert zo en haken ook af. Maar de zoon van de bouwvakker, gaat wel door. Na 18 lessen begint de waarde van oefeningen in te zien. Maar toch haakt hij af en gaat sporten. Daar heeft hij eigenlijk de energie niet voor. Via zijn ouders hoor ik na ongeveer vier maanden, dat hij wel weer contact wil opnemen, maar niet durft. Ik zeg, helaas, hij moet zelf de stappen ondernemen.
Het duurt nog een paar maanden. Dan krijg ik een mailtje. Wij mailen enkele keren. Hij vraagt of hij ook privéles kan krijgen. Kom maar gewoon in de groep, stel ik voor.
Het duurt nog een half jaar en dan verschijnt hij weer. Na een paar maanden is hij nog steeds op les.
Hij is aan het veranderen.
Hij komt ook met ideeën en oplossingen. Maar, komt er achter aan, ik heb nu geen
werk meer, dat is het probleem. 'Ik wou dat ik bouwvakker was geworden', grapt hij. We filosoferen verder en hij heeft wel enkele opties om iets aan te pakken. Ik zeg, praat er over met anderen wat je kunt en graag wilt, meestal wordt dat door je omgeving opgepikt en krijg je de gouden tip.
En zo is het ook gelopen. Na een paar maanden had hij zijn energie terug,
niet alleen door de oefeningen maar omdat hij ook de knop van
verandering heeft omgedraaid. Hij kreeg een nieuwe baan: op kantoor van
een bouwbedrijf....
De psycholoog
Een psycholoog uit het midden van het land heeft het te druk, raakt in de stress en in de war. Zijn energie lekt weg, de energiereservetank is al helemaal leeg. Conclusie van de arts is 'U hebt een burnout'. Na een poosje krijgt hij de tip om naar tai chi tao te gaan. Hij kiest voor een dagsessie eens in de week.
We doen de rustige oefeningen, maar hij voelt zich daarin nog niet thuis. Hij beweegt houterig, heeft geen co?rdinatie en kan de rustige bewegingen niet volgen. Gewoon ongedwongen mee doen krijgt hij als advies.
Na twee weken beweegt hij zich vloeiender, maar zegt dat hij nog steeds niets voelt. 'Ik zit teveel in mijn hoofd, dat komt ook door mijn werk'.
Na zeven keer zegt hij nog steeds niets te voelen. Maar zijn handicap is ook dat hij niet luistert naar de begeleidende woorden van 'laat los', 'beweeg langzaam en ongedwongen zonder een vast patroon', 'we gaan nu enkele ademoefeningen doen om energie bij te tanken en de spieren van zuurstof te voorzien' doe dit ook thuis', 'ontspannen is ook een medicijn'en 'ook ademhaling is een medicijn', 'zo raak je de blokkades op een subtiele manier door middel van energie kwijt', enzovoort
Eens in de week anderhalf uur in de auto zitten om aan de sessie deel te nemen ziet hij ook niet meer zitten. Hij moet ook nog terug. Een opgave voor hem is ook dat hij weer terug moet. Hij zegt ook dat hij een keer in de week naar een magnetiseur in Schevingen gaat waar hij een behandeling van drie kwartier krijgt. Hij is er zeven keer geweest en wil daarmee stoppen.
Hoewel hij wel al beter beweegt en beweert niets te voelen nemen we een proef. Ik leg mijn hand een minuut op zijn schouder. Ik vraag een cursist de andere schouder te voelen en dan trek ik mijn hand terug en vraag die schouder aan te raken. De vraag is wat voel je. 'Deze schouder is warmer'. Hij voelt niets. Ik zeg, je hoort dat er wel iets met je lichaam gebeurt. 'Ondanks dat jij niets voelt gebeurt er wel iets met je lichaam'. En zo doen we nog enkele proeven. De cursisten voelen het bij hem, maar hij zelf niet. Hij ontkent de vooruitgang en haakt af. Het wil wat zeggen als je niet tot een hulpverlener kan doordringen.
Twee jaar later gaat hij naar een cursus tai chi tao, na veel omzwervingen van de ene therapie naar de andere. Hij heeft er wat van opgestoken en heeft inmiddels zijn leven en zijn werk anders ingedeeld.
De sportman
Een fanatieke sportman, wielrennen, mountain-biken, zwemmen, volleybal en hardlopen, krijgt van het fanatieke sporten last van zijn knieën en rug. Hij krijgt bovendien een burnout. Hij sukkelt en meldt zich aan voor de cursus tai chi tao. Hoewel hem is gezegd dat dit de methode is om te herstellen, doet hij maar 10 lessen. Hij leert zelfmassages en tai chi tao-oefeningen voor de rug en voor zijn knieën. Bovendien doen we speciaal voor hem het stretchen op een sierlijke tai chi tao-manier waarbij ook de ademhaling is betrokken. Hij krijgt enkele artikelen over onderzoeken dat fanatiek sporten toch niet zo goed voor je lichaam is.
Dat was in 2000. In 2002 hoorde ik dat hij weer was gaan sporten en na een half
jaar het niet meer kon. Hij is in de WAO geraakt.
Ik had hem ook nog verteld van een actieve sportvrouw die ook last kreeg. Ze wilde graag kinderen, maar kon niet zwanger raken. Door blessures moest ze stoppen. De arts vertelt haar dat door de inspannende sportactiviteiten haar hormoonhuishouding in de war is geraakt. Ze krijgt te horen dat het wel twee jaar duurt voordat dit is hersteld.
Genoeg informatie dus om over na te denken. Ze is na 2 jaar wel zwanger geraakt en gaf het levenslicht aan een gezonde zoon. Twee jaar daarna kreeg ze nog een dochter.
Nog even wat ik met de sportman deed toen hij op de cursus was.
Ik doe met de sportman tai chi tao-oefeningen om spanning te ontladen en te ontspannen en vertel dat dit vooral belangrijk is na inspanning zoals bij sport, omdat het lichaam sneller herstelt. Verder doe ik oefeningen om chi op te laden. Verder doen we oefeningen om lichter te bewegen en tussentijds met een klein techniekje van 5 tot 10 seconden spanning weg te laten glijden. De ontspanning zet zich dan door in de actie die je daarna doet. Doe je dat niet dan zet de spanning zich voort in de actie die onderneemt. Hij vindt het spijtig dat hij moest stoppen met zijn sportbeoefening. Hij gaat er prat op hoeveel hij heeft gesport. Het schijnt dat wat hij op de cursus leert aan hem voorbij gaat.
Vanuit mijn qi gong en kung fu laat ik hem zien en voelen dat inspanning en kracht
niet nodig is om en dat je met chi (ki) de kracht van een ander kan neutraliseren en ten voordeel van jezelf kan benutten zonder echt spierkracht te gebruiken. Interessant, maar blijkbaar niet voor onze sport-freak. Ondanks de vloeiende manier van stretchen, deed hij tijdens de les zomaar weer de sport-strekoefening, flink en stevig strekken zonder begeleidend ademen. Daaruit bleek duidelijk dat hij alles wat hij doet flink in zijn lichaam moet voelen met het idee dat het anders niet goed is. Hij was reeds bij 'intensief lichaamswerk' gegaan en dat vond hij beter bij hem passen.
Zoals eerder opgemerkt, hij kwam in de WAO en sporten was er niet meer bij.
Pas op je sporthart
Hij nam niet de tijd om volledig te herstellen. Ondanks dat ik tijdens de lessen altijd zeg 'neem de tijd, als je op slechte voet met de tijd staat, sta je op slechte voet met jezelf'..
Had hij de tijd genomen dan kon hij nu zijn sporten weer gaan uitvoeren, maar dan met een andere visie waardoor hij geen roofbouw hoefde te plegen op zijn lichaam. Verstandig was om daarnaast de tai chi tao te blijven beoefenen als tegenhanger tegen de inspanning. Een goede combinatie. Ook hier is de boodschap niet overgekomen. Nu heeft hij maandenlang door de burnout en de blessures niet kunnen sporten. Hij vergat dat hij een sporthart heeft opgebouwd, en dat je hart en lichaam een opduvel krijgt als je plotseling moet stoppen. In tai chi tao zitten allerlei oefeningen die je zowel staand als zittend kan doen en die geen inspanning vergen maar wel je conditie op peil houden.
De vele mogelijkheden bij blessures
Mogelijkheden tai chi tao-oefeningen zittend:
1. Oefeningen die je ook met rug- en knieklachten kunt uitvoeren;
2. een grote verscheidenheid aan ademoefeningen om chi op te doen met gebruik van armen en benen;
3. grote verscheidenheid aan ademoefeningen voor hart, longen en andere organen;
4. grote verscheidenheid aan oefeningen voor rug en knieklachten;
5. vijf elementen energieoefeningen voor organen;
6. algemene energie-oefeningen;
7. chi-oefeningen om blessures sneller te genezen.
De vele mogelijkheden bij burnout
- gemakkelijke zachte chi-oefeningen om te ontspannen;
- eenvoudige rustige chi-oefeningen om verloren energie weer aan te vullen;
- Duizenden handen-qi gong om te ontspannen en energie op te doen op verscheidene niveaus, zonder enige inspanning;
- gemakkelijke tai chi tao-ademoefeningen;
- in de tweede fase naar herstel zachte chi voor meer stevigheid, maar dan zonder spierkracht, terwijl de spieren wel sterker worden;
- kalme langzame tai chi tao-oefeningen om de conditie te vergroten;
- oefeningen om spanning te ontladen en energie op te doen.
Stilstand is achteruitgang.
Overdaad schaadt, rust roest.
Hardlopers zijn doodlopers.
Jezelf voorbij lopen.
Hardnekkig zijn en je poot stijf houden.
Een Jantje Precies werkt aan zijn verlies.
De boog kan niet altijd gespannen zijn.
Allemaal wijsheden waar je iets van kan leren. Om het herstel blijvend te houden moet je niet op de oude voet van weleer doorgaan, want dan trap je weer in dezelfde valkuil waardoor je ziek bent geworden. Als je niet meer kan voelen moet dat een signaal zijn omdat te veranderen. Je kunt weer leren voelen en bij jezelf komen als een vriendelijker en zachtere benadering kiest.
Ja maar, door intensief lichaamswerk kun je ook leren voelen, hoor je wel eens. Als je ze dan vraagt wat ze bij het lichaamswerk moeten doen dan gaat het steeds om forceren om iets te doorbreken. De nadruk wordt grotendeels gelegd op 'intensief'.
Voorbeelden: blijf op de grond met opgetrokken knieën (armen er om heen en stevig trekken) zolang mogelijk zitten. Als je niet verder kan omdat je bijvoorbeeld geen lucht meer kan krijgen dan word je aangespoord nog even door te zetten en daarna los te laten. Als je er boos om wordt, dan moet je met een tennisracket of honkbalknuppel woedend op een kussen slaan.
Je moet lang in een houding blijven staan totdat je gaat trillen en shaken. Als je ergens mee zit moet je assertief zijn en van je afbijten in een rollenspel. Je bent het dan kwijt. En nog meer handelingen in die trant.
Negatieve energie positief en creatief ombuigen
Je kunt blokkades en opgekropte spanning op een veel subtielere, vriendelijker manier kwijt. Je leert dan niet alleen vriend van jezelf te zijn maar ook een vriend voor anderen. Als je steeds een ander, je partner bijvoorbeeld, opzadelt met jouw ontlading van spanning dan is dat onvriendelijk. Jij bent het kwijt en je belast de ander ermee. Als je schreeuwend of slaand woedend je opgekropte emotie kwijt raakt dan is dat een negatieve energie. Woede is energetisch slecht voor je lever. Bovendien moet je dit soort fratsen steeds toepassen om je zogenaamd weer goed te voelen. De oorzaak neem je dus niet weg. Je gaat weer fanatiek verder. Dit is geen verandering. Je bent een lopende tijdbom. Je maakt jezelf iets wijs.
Neem als voorbeeld een kind die steeds wordt afgeremd, van pas op, dat mag je niet, je moet voor straf op je kamer, en daardoor zijn speelse energie niet kwijt kan. Hij zal op een gegeven moment de energie kwijt moeten. Hij voelt dat hij niet in zijn waarde wordt gelaten en hij voelt zich verongelijkt. Daardoor wordt hij boos. De goede energie zet zich om in negatieve energie. Op een gegeven moment vervalt het kind in vandalisme.
Dit kan je voorkomen. Je kunt het negatieve op een zachte manier ombuigen door spel en door het kind creatieve dingen te laten doen en het niet in zijn spel te onderbreken. Het kind leert dan al vroeg om energie in spel en creativiteit om te buigen. Voor een kind wordt vaak de regel genoemd: regelmaat, rust en reinheid, maar daar moet nog bij 'ruimte'. Geef een kind de ruimte. Datzelfde geldt ook voor volwassenen. Geef je zelf meer ruimte om te veranderen en blijf niet in het keurslijf van steeds maar actie en verstarring zitten. Durf de andere stap te nemen en blijf geen gevangene van de intensieve manier.
De energetische en ontspannende waarde van Tai Chi Tao
Helende bewustzijn
De Jan Kraak Vrijdag Column
Gezondheid op de tocht De gevolgen van aspartaam, sucralose en lightdrinks
Eén op de tien heeft een burn-out
26-7-2005) - Een op de tien werkenden had de afgelopen jaren
te maken met burn-outklachten. Mannen en vrouwen voelen zich
even vaak opgebrand. Dat blijkt uit resultaten uit het
'Permanent Onderzoek Leefsituatie' die het Centraal Bureau
voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. Dat blijkt uit resultaten uit het 'Permanent Onderzoek
Leefsituatie' die het Centraal Bureau voor de Statistiek
(CBS) maandag heeft gepubliceerd. In de periode 2001 tot en
met 2004 is het aandeel werkenden dat last heeft van
burn-out, stabiel gebleven. Momenteel zijn er ongeveer zeven
miljoen mensen aan de slag, waarvan zich ongeveer 700.000
opgebrand voelen. In het onderwijs komen de meeste klachten voor. In deze
sector kampte bijna 14 procent met burn-out. In de horeca
gold dit voor 12 procent van de werkenden. De minste klachten
komen voor bij financiële instellingen. In deze branche
voelde 6 procent van de mensen zich opgebrand. Werkdruk Mensen met een hoge werkdruk lopen het grootste risico om
opgebrand te raken. Zij hebben 3,4 keer zoveel kans op een
burn-out dan mensen met een lage werkdruk. Beperkte
mogelijkheden om zich te ontplooien in het werk, vergroot het
risico 2,7 keer. Voor mensen met weinig zeggenschap over de
uitvoering van hun werk is dat keer 1,7. Ruim 700.000 van de
7 miljoen werkenden heeft een burn out
Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.
Tai Chi Tao kent geen beperkingen.
Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen. Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing. Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer ontdekken en waarderen. Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.
Jan Kraak
Disclaimer
www.taochi.nl |