terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Energie is er in vele soorten

Vernieuwde energie opnemen. Wat gebeurt er om me heen?


 Zet positieve liefdevolle energie tegenover donkere negatieve
energie. Alles is energie, alles bestaat uit trillingen.

In Tai Chi Tao gaat het om nieuwe energie. Energie bestaat uit trillingen. De kosmische trillingen zijn al vanaf 1992 danig aan het veranderen. De mens staat onder invloed van de nieuwe tijdsenergie die zich aan het manifesteren is.

Niettemin zijn er nog velen, die zich met energie bezig houden, steeds met het oude energie-concept bezig zijn. Waar het omgaat is de NIEUWE ENERGIE.

Die nieuwe energie is een verfijnde energie.

Dat betekent dat je aan je bewustwording moet werken om meer tot jezelf te komen. Dat betekent dat je moet inspelen op de nieuwe kosmische energie die de aarde opneemt. Dat betekent dat je moet weten hoe gemoedstoestanden, werkomstandigheden, klimaat, vervreemding invloed hebben op onze trillingen en het yin en yang kunnen be?nvloeden.

De aarde stelt zich op de nieuwe frequenties in. De rationeel en traditioneel ingestelde mens voelt dat niet. Daaronder bevinden zich ook docenten die tai chi, qi gong, meditatie, reiki, yoga of alternatieve geneeswijzen geven.

Daarom is het ook belangrijk om te weten wat er om je heen gebeurt, niet alleen sociaal, maatschappelijk, economisch, politiek, maar ook wat de energieŽn betreft.

Ook de dingen in je leefomgeving bepalen je gemoedstoestand, je afstandelijkheid, je vervreemding van natuurlijke ontwikkelingen, je weerstand, je gezondheid en hoe je de dingen interpreteert, je trillingsafstelling. Als je wilt helen is dat belangrijk. De mens moet je zien in context met zijn omgeving en daar horen ook interne en externe factoren bij die hem uit balans brengen en ziek kunnen maken. Kijk altijd naar de samenhang.

Samenhang en evenwicht

De Tao voelt al deze factoren aan. Tao is samenhang. De Tao gaat uit van het natuurlijk proces, van de samenhang van alles. Niets staat los van elkaar. Bekijk het dan ook in die samenhang. Tao is niet rationeel, want dan is het geen Tao meer.

Qi Gong en tai chi zijn in hun oorsprong Tao. Als je Tao er af doet is er geen binding meer met 'de natuurlijke weg' en wordt het techniek, het leren van kunstjes en rechtlijnig denken zonder de samenhang en binding met de kosmische wetten in zijn geheel. Anders gebruik je er maar een klein fragmentje van, ge?soleerd van de rest.

Op die manier pak je ook niet de juiste trillingen op. In andere artikelen over 'nieuwe energie?n', 'communicatie en resonantie', feng shui-qi gong' en 'chakra's' ga ik daar dieper op in.

Niet vooruitlopen

Je moet het Tao-basis-gegeven hanteren om het totaal van de Tao te kunnen begrijpen. Dus niet vooruit lopen, of al een oordeel vellen op hetgeen er nog moet komen. Alles is een geheel. Tao is geen fragmentje dit en een fragmentje dat. Het gaat om zijn totaliteit. Alles hangt samen.

Er zijn nog meer factoren van belang voor een goed evenwicht en het verfijnen van energie, namelijk kruintje, stuitje, centrum. En vooral moet je kunnen loslaten.

Breder leren kijken

Om chi verfijnd op te nemen moet je Tao begrijpen. In de opleiding tai chi tao wordt ongecompliceerd begonnen, open, waarbij inspiratie, gevoel en zelfontplooiing en het zien van de samenhang voorop staat. Sommigen mensen die al andere opleidingen of disciplines achter de rug hebben kennen vaak wel de principes van wat ze elders hebben geleerd maar niet de basisprincipes van waaruit je nog meer kunt creŽren.

Je hoort dan bijvoorbeeld 'het les geven ben ik wel gewend, want ik ben volley-baltrainer geweest', of 'ik kom uit of zit in het onderwijs', 'ik heb vroeger gym-les gegeven' of  'ik ben coach van een sportclub'. Maar dit is nu juist geen voordeel want het gaat in tao om een andere benadering, een andere filosofie.

Als je de eerste fase van inspiratie, gevoel en improvisatie achter de rug hebt, komt in de tweede fase dat je dit meer gestalte geeft en deze grondeginselen gebruikt om er vorm en vele vormen aan te geven. Tao is vormloos maar schept tevens vorm, vele vormen en ligt ten grondslag aan tienduizenden dingen.

Dan pas krijg je minstens het 30-voudige aan mogelijkheden van een vormpje of ??n oefening. Zo werkt dat in Tao. Je leert in tai chi tao dat je verder met je energiekennis kan, dat er vele soorten energieŽn zijn. Anders blijf je met ruwe, grove, donkere, troebele energieŽn werken.

Waar het om gaat is fijne energie, verfijnde energie, heldere energie, witte energie en lichtenergie. Lichtenergie? Ja. Veel mensen laten geen lichtenergie meer toe. Dat komt bijvoorbeeld voor bij mensen die somber, depressief, afstandelijk, ongeduldig, autoritair of rationeel zijn.

Dit is stof om na te denken om je invalshoeken te herzien.

Oefenen in harmonie. Nieuwe energie

Energie verandert, wetenschap niet, maar hoe zit het met de alternatieve kant?

 

Energie is er in vele soorten


Communicatie en resonantie, energie en telepathie


Nuances in Yin en Yang en Chi

Chakra's en Geest en de werking van Chi


Chi, De kracht van eenvoud

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.


2002
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven